top of page
Tigerskind ORG Green.jpg

Klædt på til skindet
– en lækkerbidsk for VSP

05-2024 vol 1
Forårets udfordringer 🤧

Dyrlæge Boysens navnetræk i hvid
Kat og hund med allergi masker. Dyrlæge Boysen – Hudklinik for hund og kat
Sofie Sandberg Laudrup Aut. Veterinærsygeplejerske på Hudklink for Hund og Kat i Kokkedal. 

Af

Sofie Sandberg Laudrup

Aut. Veterinærsygeplejerske

på Hudklink for hund og kat i Kokkedal. 

På Hudklinik for hund og kat oplever vi ofte, at hunde og katte med allergi har mere brug for os i foråret og sommerperioden, hvor varmen ofte bidrager til en forværring af hudproblemerne. Hunde og katte kan både være allergiske overfor foder og for ting i miljøet. Ligesom mennesker, kan de være allergiske overfor pollen, og foråret kan derfor være en svær tid for vores allergikere. 


I mit arbejde med hudpatienterne oplever jeg, at f.eks. pollenallergi kan vise sig på forskellige måder; hyppigst ser vi, at rødmen og irritation i huden omkring armhuler, lyske, poter og ører, kan vise sig i denne periode. 

De seks mest allergirelevante pollen i luften fra februar til september er Hassel, El, Elm, Birk, Græs og Bynke

Allergi hund.jpg

De seks mest allergirelevante pollen i luften fra februar til september er Hassel, El, Elm, Birk, Græs og Bynke. 

Pollen - VSP artikel om allergi, ved Dyrlæge Boysen – Hudklinik for hund og kat

Birk sæsonen er allerede forbi, og specielt græsserne fylder i luften i øjeblikket, sammen med svampesporer. Opblussen hos vores allergipatienter er desværre uundgåelige, men vi kan som veterinærsygeplejersker hjælpe med at lindre på symptomerne, ved f.eks. at snakke med dyreejerne om den helt basale pleje af hunden, ved f.eks. regelmæssig vask med specialshampooer fra hylderne. Blandt de mange shampoos, som er velegnet til allergikere, er jeg specielt glad for Virbac’s serie. For eksempel har de Allerderm Moist®, som er rigtig god til de hunde eller katte som har tildens til en fedtet og skællende hud. Dertil kan man for eksempel tilføje Humiderm spray®, eller andre produkter som er fugtgivende, indeholder bl.a. ceramider - som kan hjælpe med at opretholde den normale fugtbalance i huden.
Står du på klinikken med en almindelig kløende patient, kan for eksempel både Allerderm Oat® og Allerderm Calm® benyttes. Disse har begge en dæmpende og beroligende virkning på irriteret og følsom hud.

Måske oplever I ofte på klinikkerne, at specielt de langhårede og tykpelsede hunde får hot spot i sommerens varme. Dette opstår typisk på grund af fugtig pels. En god ide er at sørge for at informere ejer om, hvor vigtigt det er at hunden er ordentlig tør efter for eksempel badning i søer/ hav m.v. - Skulle det ske, at der er brug for en shampoo til behandling af bakteriel hudbetændelse, er jeg glad for at benytte mig af Allerderm Scrub®, som indeholder 3% klorhexidin. Denne shampoo er god til at rense huden i dybden, uden at irritere eller udtørre huden. 

Poteproblemer

Allergi kan også føre til poteproblemer. Som veterinærsygeplejerske kan vi opleve, at ejere ringer om råd, men også at de dukker op i venteværelset, uden at de vil have en konsultationstid med dyrlægen. Men hvordan kan vi hjælpe dem bedst muligt, når vi ikke må tage beslutninger om receptpligtig medicin? Her kan vi for eksempel anbefale en daglig poterens! Jeg er blevet enormt glad for CLX wipes®.
Det er antiseptiske servietter, som indeholder klorhexidin og mikonazol. De svier ikke ved brug, og de er også med til at fjerne eventuel lugt. De kan også bruges i andre hudfolder, så som næse-, læbe- og vulvafolderne.

Rene poter.jpeg

"...hvordan kan vi hjælpe bedst muligt, når vi ikke må tage beslutninger om receptpligtig medicin? Her kan vi for eksempel anbefale en daglig poterens!"

Otitis externa

Otitis externa er noget af det, du vil se allermest hos allergikere. På Hudklinik for hund og kat forklarer jeg ofte ejeren, hvor vigtigt vedligeholdelse af ørets balance for en allergiker er, samt hvordan og hvor ofte det skal gøres. Jeg anbefaler ejere at benytte sig af en ugentlig rens med et understøttende rensemiddel som for eksempel Otodine® eller TrizChlor®. Har hunden tendens til meget ørevoks, anbefaler jeg typisk, at de benytter sig af CerumAural®, da det er en god og skånsom ørevoksopløsende ørerens. Står man derimod med en hund som døjer meget med gærsvamp i ørerne, er MalAcetic Aural® ørerens særligt god. 

Priktest foretaget hos Dyrlæge Boysen – Hudklinik for hund og kat

Allergi test og immunterapi

Hvordan finder man ud af, hvad hunden eller katten er allergisk overfor? Og hvordan behandler vi allergien?

Der kan køres en in-vitro allergitest eller laves en priktest på dyret. På baggrund af disse test, kan der fremstilles en hyposensibilliseringsvæske, som kan gives i injektionsform hver måned. Derudover kan man støtte dyret med kløestillinde hvis nødvendigt.  
Her på Hudklinik for hund og kat står jeg som veterinærsygeplejerske oftest for blodprøverne, samt priktest. Når en hyposensibiliseringsvæske er bestilt hjem, er det vigtigt som fagperson at lære ejer, hvordan dyret skal stikkes. Derudover forklarer jeg altid om, hvad de kan forvente af ’vaccinen,’ samt hvornår de kan forvente, at der er en virkning. Ejer skal også gøres opmærksom på, hvad de skal holde øje med omkring dyret, når det er blevet stukket, samt hvornår de skal bestille en ny ’vaccine’ hjem.  Det er vigtigt at sige, at der er tale om en livslang behandling!

Skovflåt, VSP artikel, Dyrlæge Boysen – Hudklinik for hund og kat

Lopper og Flåter

Flåterne har de seneste år haft gode forhold, i det vintrene ikke har været kolde nok til at slå dem helt ihjel. 
I stedet har vores varme vejr givet anledning til en lang flåt-sæson. Flåter kan overføre sygdomme som borrelia, anaplasmose, babesia og TBE. Det er derfor vigtigt, at vi får fjernet flåterne, så snart de opdages, således, at vi får mindsket risikoen for smitte. 

Allerbedst er det at bruge forebyggende behandlinger mod flåter. Jeg anbefaler ofte af complianceårsager en ’kødpille’ f.eks. Bravecto® eller Nexgaard®, alt efter dyret og ejerens behov, men der findes også mange andre velegnede midler på markedet.

P.S.

Der er tale om mine personlige tips og tricks omkring de nævnte produktnavne. Der er mange andre produkter på markedet, som uden tvivl virker lige så godt som de angivne.​

KUSUS FOR DYRLÆGER OG VSP 

Diagnostik og behandling af øregangsbetændelse hos hund og kat

TORSDAG

6. juni 2024

kl 10-16:00 i Kokkedal

Hund gøres klar til OP hos Dyrlæge Boysen – Hudklinik for hund og kat

Kurser for VSP

Kunne du tænke dig at komme på kursus indenfor hud- og øresygdomme, så må du endelig sige til. Vi er meget lydhøre overfor forslag til velegnede kurser.

Torsdag den 6. juni holder vi et kursus om Otitis hos hund og kat, som også er henvendt til veterinærsygeplejersker. Yderligere info og tilmelding på 

www.dyrlaegeboysen.dk/kursus-øresygdomme-juni-2024

Bemærk kort tilmeldingsfrist!

☀️ God sommer!!

Venlig hilsen

Sofie Sandberg Laudrup

Aut. Veterinærsygeplejerske

bottom of page