top of page
Dyrlæge Boysen navnetræk i hvid
Gruppebillede hos Dyrlæge Boysen
To dyrlæger behandler allergisk hund

Allergi
– godt at vide 

 

Om allergi, godt at vide

De mest almindelige former er loppeallergi og husstøvmideallergi (atopisk dermatitis). Den atopiske dermatitis forekommer hos 10-15% af alle hunde.

Dertil kommer foderallergi, som forekommer blandt ca. 1% af alle hudpatienter.

Kontaktallergi er også en allergiform, som ses hos dyr, omend sjældent.

Mens mennesker ofte har rindende øjne og en næse, som løber, har dyrene sjældent disse symptomer. Kun kat viser af og til symptomer fra luftvejene. Hunde og katte med allergi har mest almindeligt hudproblemer i form af bl.a. kløe og øregangsbetændelse.

 

‚Äč

Gode råd til fodring af den allergiske hund

Dyr kan blive allergiske overfor foder og overfor ting i omgivelserne (allergener som f.eks. husstøvmider).

Allergenerne i omgivelserne indåndes og optages gennem huden, og kan give symptomer som kløe og rødme. Man kan styrke hudens barriere og forsøge at reducere symptomerne ved at anvende et foder, der indeholder såkaldte essentielle fedtsyrer, ceramider og andre stoffer der optimerer immunforsvaret. Stoffer man mangler, når man er allergiker.

Blandt fodertyper, der kan anbefales til hunden, som er allergisk overfor f.eks. husstøvmider kan nævnes Derm Defence fra firmaet HILLS og Allergy Management fra SPECIFIC.

 

‚Äč

Test af foderallergi

Foderallergi er overfølsomhed overfor bestanddele i foderet. Der er almindeligvis tale om foder, som er givet i længere periode. Som oftest er det proteinstofferne, som dyret er allergisk overfor f.eks. kylling. Kylling anvendes i mange typer hundefoder, hvad enten der er tale om dyrt eller billigt foder.

Foderallergi kan ikke diagnosticeres ved måling af antistoffer i blodet, men udelukkende ved en eliminationsdiæt. Princippet heri er, at man fodrer med f.eks. en ny proteinkilde i min. 8 uger og ser om symptomerne aftager. Sker dette, provokeres med det gamle foder, og problemerne skal så vende tilbage, såfremt der var tale om foderallergi. Ellers kan det blot have været en tilfældighed, at symptomerne forsvandt.

Som eksempler på allergifoder med indhold af nye proteinkilder, kan nævnes Eucanuba Dermatosis med fisken malle, og DBJ som består af hestekød.

SPECIFIC CDD-HY, ROYAL CANINE Anallergenic og HILLS Z/D er hydrolyserede diæter, hvor proteinerne er nedbrudt til så små bestanddele, at de ikke skulle kunne fremkalde allergi. Disse diæter kan også anvendes som testdiæter.

I hele test-perioden må der IKKE gives andet foder!!  - Husk på godbidder som f.eks. griseører og Dental Sticks – de er også forbudt :-)

Der findes allergi-snacks som f.eks. Hypoallergenic Treats (SPECIFIC) eller vagtel- og kaninpaté (SOLO), som du som regel gerne må give. Men, tal lige med dyrlægen om det først J

 

‚Äč

Hvor købes fodret?

De fleste diæter til hunde med allergi købes gennem dyrlægerne. Grunden hertil er bl.a., at der kræves vejledning ved købet.

Hos Dyrlæge Boysen fører vi mange af ovennævnte produkter. Du er altid velkommen til at kigge forbi og få en snak med personalet omkring fodring af din hund. Vi ses!

 

‚Äč

Udredning for allergi på hudklinikken

‚Äč

Vi kan tilbyde en dybdegående undersøgelse for en allergisk lidelse, som gøres ved at vurdere din hund/kats sygehistorie, klinisk undersøgelse af dyrets hudforandringer og ved at lave undersøgelser, som udelukker, at det skulle være andre sygdomme.

Vi tilbyder som en af de eneste klinikker i landet at udføre en allergitest i huden, en priktest, der ligesom på mennesker, kan fortælle, hvilke stoffer man er overfølsom overfor. 

Dertil kommer måling af antistoffer i blodet mod samme stoffer, som også er en brugbar allergitest.

Valg af behandling er baseret på det individuelle dyr, og skal tilpasses dine forventninger samt dyrets symptomer. Ikke alle hunde og katte kan bruge den samme behandling, og det er uhyre vigtigt at skræddersy behandlingen til det enkelte dyr. Dyrlæge Boysen har mange års erfaring i netop dette speciale.

‚Äč

Tjekker pels med kam

Lene Boysen undersøger labradorhunden Kalles pels med en pincet.

Tjekker pels

Armhulerne er vigtige at undersøge, da hunde med allergi ofte klør sig her og får hudbetændelse.

Hvordan kan dyrlægen hjælpe dit dyr med allergi?

‚Äč

Der er fire muligheder: undgåelse af stofferne, hyposensibilisering, symptomatisk behandling eller behandling med immunoregulerede midler. Dertil kommer såkaldt støttebehandling. Der vil i praksis ofte være tale om en kombinationsbehandling af flere af nedenstående muligheder.

‚Äč

Undgåelse af stofferne

Det kan ved nogle allergiformer lade sig gøre at undgå/begrænse kontakten med de stoffer, som udløser allergien f.eks. lopper og nogle pollen. Stoffer som udløser kontaktallergi f.eks. nikkel kan som regel også undgåes. På denne måde er risikoen for, at dyret får problemer sfa. allergien, nedsat.

‚Äč

Hyposensibilisering

Hyposensibilisering er en behandlingsform, hvor man giver det, dyret er overfølsom overfor i stigende mængder. Dette sker ved at indsprøjte stoffet under huden med jævne mellemrum, enten hos dyrlægen eller i hjemmet. På den måde ”vænner” man kroppen til at komme i kontakt med stoffet, uden at det resultater i så kraftig en allergisk reaktion. Hyposensibilisering virker hos ca. 75% af hundene ved at kløen reduceres 50% eller mere. Det er som regel tilstrækkeligt for de fleste hunde.

‚Äč

Symptomatisk behandling

‚Äč

Ved at bruge lægemidler som binyrebarkhormoner og antihistaminer kan man i mange tilfælde kontrollere symptomerne, så dyret ikke lider overlast. Denne behandlingsform vælges som regel, hvis et dyr ikke kan hyposensibiliseres eller hvis det kun har hudproblemer få gange om året. Man skal dog huske, at binyrebarkhormoner kan have alvorlige bivirkninger ved langtidsbehandling.

‚Äč

Immunoregulerende midler

‚Äč

De senere år er nye kløestillende midler kommet på markedet. Produkter som cytopoint og apoquel har vist sig at være gode alternativer til binyrebarkhormonerne for mange hunde, stort set uden bivirkninger.
 

Støttebehandling

Ved brug af medicinske shampoos, fiskeolier og et velafbalanceret foder til dyr med allergi, kan man understøtte den igangsatte medicinske behandling. I nogle tilfælde kan nye udbrud af overfølsomhedsreaktioner begrænses ved brugen af disse midler.

Uhh hvor det kl√łr p√• hunden
bottom of page