top of page
Dyrlæge Boysen navnetræk i hvid

'S

STUDIE PORTAL

Skin Tonic – dit sundhedsmagasin 🌿 

– Maj 2024, vol 1

Louise Petersen, studentermedhjælper hos Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat

Af

Louise Petersen, studentermedhjælp på Hudklink for hund og kat i Kokkedal. 

Blad med vanddråber. Skin Tonic er  dit Sundhedmagasin for dyrlægestuderende. Udgives af Dyrlæge Boysen – Hudklink for hund og kat

Hudklinikken for hund og kat ved Lene Boysen er en specialklinik, som er beliggende i Kokkedal, i det smukke landskab for enden af bus 150S’s rute. Som navnet antyder, så tages der udelukkende imod patienter med dermatologiske problemstillinger i de store, lyse lokaler i den ene del af et gammelt gårdhus. Dette sted har jeg kaldt min arbejdsplads siden september 2023, hvor jeg begyndte mit sabbatår imellem bacheloren og kandidaten.

Er du interesseret i dermatologiens verden, eller om at høre hvordan det er at være studentermedhjælper på en specialklinik, så læs med.

Dyrlæge Boysens klinik i Kokkedal crop.jpg

Min arbejdsplads siden september 2023

Louise Petersen på arbejde hos VSP og studentermedhjælp udfører arbejde hos Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat

En dag på klinikken

Dagen begynder kl. 7:30, hvor jeg møder ind for at gøre rent i klinikken, før de første patienter melder deres ankomst kl. 8:30. Rengøringen består af støvsugning, gulvvask, tøjvask, tømning af skraldespande, opfyldning i konsultationsrummene og i operationsrummet.

Herefter byder klinikken på alsidigt arbejde, idet dagens opgaver afhænger meget af programmet. Nogle dage er der fuldt booket med kontrolbesøg. Disse dage står jeg primært for at tage imod patienter, veje dem og sætte dem ind i konsultationsrummene. Ligeledes står jeg klar til at afregne og booke nye tider til kontrol, alt imens jeg sørger for at tage telefonen og lave kontorarbejde. Normalt sættes der en time af til nye patienter, og tredive minutter til kontrolbesøg. Dette giver ro, både for patienterne men også for os der er i klinikken, idet der er god tid til den enkelte patient. 

VSP Sofie lærer mig at intubere en hund, som er bedøvet.

VSP og studentermedhjælp udfører behandling af hund hos Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat
VSP og studentermedhjælp behandler hund hos Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat

Jeg lærer her at lægge en afstandsknude.

Øreskylninger

Udover de almene kontroller så laver vi mange øreskylninger på patienter med otitis externa. Dette gøres med videootoskopi, så man kan følge med på en skærm, mens dyrlægen fortæller hvad de ser. Desuden er der rig mulighed for at skærpe sine færdigheder i mikroskopering, da der dagligt tages øresvab. Man bliver god til at finde gærsvampe, særligt Malassezia, men også til at spotte både kokker og stave. 

Hund med meget store ører.
Dyrlæge foretager priktest på hund hos Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat

Priktest

En anden undersøgelse som vi ofte laver er priktest. Ligesom man kender det fra mennesker, der bliver testet med en række forskellige antigener, for at se hvad man slår ud på, kan man teste dyr på samme måde. Testen sker i forbindelse med allergi, for at vurdere hvad dyret er allergisk overfor. Foruden kontrollerne tester vi 13 forskellige allergener, der dækker over forskellige typer af pollen, mider, kat og Malassezia. Som studentermedhjælper får man lov til at trække antigenerne op i sprøjter, så de er klar til brug, samt være på sidelinjen under sedationen og til aflæsning af prøven. 

Laseroperation

Som noget relativt nyt laver vi som en af de eneste klinikker i Danmark laseroperationer. Fordelen ved at skære med laser fremfor en skalpel, er at det typisk ikke bløder i samme omfang og er mindre smertefuldt post op. Det er oplagt at vælge laseroperation bl.a. ved fjernelse af cyster ved potebetændelser, eller knuder i huden. Til laseroperation sættes typisk en hel formiddag af. Udover at gøre klar til operationen, kan man som studentermedhjælper også prøve at intubere og at lægge venflon. Til selve operationen er man typisk ”scrubbet in”, og hjælper bl.a. med at positionere poten til dyrlægen, holde kontra samt dubbe blod væk. Begge disse elementer er essentielle for en laseroperation, idet laseren ikke kan skære igennem væsker, samt bedre kan skære, hvis der er tension i vævet. 

To dyrlæger udfører laseroperation hos Dyrlæge Boysen, Hudklinik for hund og kat.

Projekter, kurser og videreuddannelse

Som en højt specialiseret klinik er det vigtigt altid at have fingeren på pulsen inden for dermatologiens verden. Derfor går Lene meget op i videreuddannelse af alle sine medarbejdere på klinikken, som bl.a. får rig mulighed for at deltage i kurser, konferencer og anden videreuddannelse. Som studentermedhjælper får man også tilbud om fx at komme på aftenkurser eller at få viden fra de andre som har været af sted. Fx har jeg deltaget i et førstehjælpekursus arrangeret af VSP’en på klinikken, efter hun havde været afsted på et heldagskursus. 

For studerendes vedkommende så har Lene også været vejleder på en række af specialeprojekter, og kører lige nu …… Hvis du kunne være interesseret i dette, eller har en anden ide til et fedt projekt, så tøv ikke med at kontakte klinikken.

Og sidst men ikke mindst, så synger en lille fugl om, at der søges nye studentermedhjælpere til klinikken i skoleåret 2024-2025.

Hilsen Louise Petersen,

studentermedhjælp 

Støvblomst - signatur illustration for Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat

Dyrlæge Boysen

- Hudklinik for hund og kat

Brønsholmvej 26

2980 Kokkedal

T 6915 2696

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - Hvid Circle

©2024 Dyrlæge Boysen | Hudklinik for hund og kat | Brønsholmvej 26 | 2980 Kokkedal | T 6915 2696

Åben mandag til torsdag 8:00-16:30, fredag 8:00-12:00. 

bottom of page